[Εξωφυλλο}

Επεξεργασία αερομαγνητικών δεδομένων στη περιοχή της λεκάνης Νέστου - Ξάνθης.

Βασίλειος Γ. Αντωνιάδης

Περίληψη


1. Εισαγωγή

   Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην μελέτη και ερμηνεία αερομαγνητικών δεδομένων της περιοχής της Ξάνθης σε σχέση με το γεωλογικό της υπόβαθρο και τις τεκτονικές δομές τις περιοχής.
   Τα αερομαγνητικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν πάρθηκαν το 1966 με πτήσεις σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ που είχαν απόσταση 800 m η μία από την άλλη. Υπήρχε σταθερή απόσταση από το έδαφος 275 ± 75 μέτρων (drape) καθ΄ όλη την διάρκεια των μετρήσεων. Τα δεδομένα ψηφιοποιήθηκαν από τον δρ. Αλ. Σταμπολίδη (Σταμπολίδης, 1999).
  Έγινε χρήση κατάλληλου software (Oasis Montaj 8.3, USGS GX) για να εφαρμοστούν στα μαγνητικά δεδομένα φίλτρα, όπως η αναγωγή στον πόλο, η οριζόντια και κατακόρυφη βαθμίδα κ.α. και να συνταχθούν βάσεις δεδομένων ανάλυσης καμπυλότητας με σκοπό τον καθορισμό των ορίων επαφής και το βάθος των μαγνητικών σωμάτων.
   Τα αποτελέσματα των διαφόρων φίλτρων προβάλλονται πάνω σε χάρτη Google Earth για συσχέτιση της περιοχής με τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων.

Πλήρες Κείμενο:

PDF

Αναφορές


Tsokas, G.N., Christofidis, G.C., and Papakostantinou, C., A Geophysical Study of the Granites and the Sedimentary Basins of the Xanthi Area(N.Greece). PAGEOPH, Vol. 146, No. 2 ,365-392, 1996.

https://www.eoas.ubc.ca/courses/eosc350/content/methods/meth_3/8principles.htm

Σταμπολίδης Α. Δ. Το γεωμαγνητικό πεδίο στην Μακεδονία και την Θράκη και η σχέση του με την γεωφυσική και γεωλογική δομή της περιοχής.(Διδακτορική διατριβή, Θεσσαλονίκη 1999)

Phillips, J.D., 2007, Geosoft eXecutables (GX’s) developed by the U.S. Geological Survey, version 2.0, with notes on GX development from Fortran code: U.S. Geological Survey Open-File Report 2007-1355.

Cordell, L., and McCafferty, A.E., A terracing operator for physical property mapping with potential field data, Geophysics, 54, 621-634, 1989.


Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.