[Εξωφυλλο}

Ταξινόμηση Ορυκτών και Πετρωμάτων από συλλογές του Ορυκτολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Βούλτσος

Περίληψη


Περί της εργασίας

Η εργασία αυτή περιλαμβάνει 268 δείγματα από διάφορες συλλογές του μουσείου. Τα δείγματα αυτά έχουν διάφορες χώρες προέλευσης, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία δειγμάτων (ρέπλικες) που αντιπροσωπεύουν  διάσημα κατεργασμένα αλλά και ακατέργαστα διαμάντια. Η ιστορία τους , η εξόρυξη και η προέλευσή τους θα αναληθούν σε μετέπειτα κεφάλαιο.
    Μετά την ανάθεση της εργασίας και παραλαβής των δειγμάτων, ακολούθησε εκτενής καθαρισμός από ξένα στοιχεία, σκόνη και χώμα του τυχόν υπήρχε. Ο καθαρισμός έγινε με μικρή μαλακή βούρτσα, πανί και νερό σε όποιο ορυκτό επιδεχόταν τέτοιου καθαρισμού. Έπειτα έγινε μια πρώτη ταξινόμηση και κωδικοποίηση με ταυτοποίηση των καρτελών που έφεραν τα δείγματα και αποθήκευσή τους σε πλαστικές διάφανες σακούλες. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά από τα δείγματα είχαν κατεστραμμένες ή φθαρμένες από το χρόνο καρτέλες, με αποτέλεσμα ο τόπος προέλευσής τους να είναι άγνωστος.
    Τα δείγματα αρχειοθετήθηκαν σε αρχείο του Microsoft Excel με βάση την κωδικοποιήση. Το αρχείο εμπλουτίστηκε με στήλες για τον χημικό τύπο, το κρυσταλλικό σύστημα, τον τόπο προέλευσης, τη χώρα προέλευσης, το όνομα του δωρητή και το όνομα της συλλογής στην οποία ανήκουν. Τέλος προστέθηκαν οι κωδικοί των κατηγοριών ταξινόμησης DANA και STRUNZ.
    Τέλος πραγματοποιήθηκε φωτογράφηση όλων των δειγμάτων με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σε φυσικό φώς. Οι φωτογραφίες αυτές τροποποιήθηκαν για καλύτερη απεικόνιση με το Picasa 3 της Google.
   Όλες οι φωτογραφίες είναι αντιστοιχισμένες στο αρχείο Excel για απευθείας  προεπισκόπηση.


Πλήρες Κείμενο:

PDF

Αναφορές


Το Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης 1926-1936 Κεντρικόν Ίδρυμα και Παραρτήματα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Έκδοση: Υπηρεσία Δημοσιευμάτων

Ο Κόσμος των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, Rudolf Duda, Lubos Rejl

www.wikipedia.org

http://en.wikipedia.org/wiki/Koh-i-Noor

http://en.wikipedia.org/wiki/Orlov_(diamond)

http://en.wikipedia.org/wiki/Cullinan_Diamond

http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Mogul_Diamond

http://en.wikipedia.org/wiki/Regent_diamond

http://www.rothem-diamonds.com/diamonds-education/great-mogul.aspx


Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.