Μελέτη της διδασκαλίας της Γεωλογίας στη μέση εκπαίδευση την περίοδο 1830 έως 1930.
Περίληψη
Η ανάπτυξη της εργασίας πραγματοποιήθηκε ακολουθώντας την παρακάτω δομή.
Παρουσίαση και σύγκριση των ωρών και του περιεχομένου κάθε μαθήματος, στα κλασσικά και πρακτικά σχολεία., στα ειδικά σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης (γεωργικά, ναυτικά και αστικά), καθώς επίσης θα διερευνηθεί το περιεχόμενο της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στα ιερατικά σχολεία και στις εμπορικές και ιερατικές σχολές.
Σύγκριση των σχολικών γνώσεων που παρέχονται, σχετικά με το ευρωπαϊκό επίπεδο ανάπτυξης της Χημείας, της Γεωλογίας και της Φυσικής. Δηλαδή θα γίνει μία απόπειρα να μελετηθεί το κατά πόσο ήταν σύγχρονα και επαρκή τα προγράμματα εκπαίδευσης των Φυσικών Επιστημών στην ελληνική διδασκαλία.
Οι ανάγκες που καθόρισαν το περιεχόμενο και τις ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος.
Η παρουσίαση των σχολικών εγχειριδίων φυσικών επιστημών της συγκεκριμένης περιόδου.
Οι κοινωνικές, πολιτικές, και πολιτιστικές επιρροές στον τρόπο διδασκαλίας της Χημείας, της Γεωλογίας, και της Φυσικής όπως και το μέγεθος επιρροής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων σπουδών στα ελληνικά σχολεία.
Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της εποχής 1830-1930 και κάτω από ποιες διδακτικές ανάγκες πραγματοποιήθηκαν.
Η παρουσίαση των διδασκόντων Φυσικών Επιστημών και η κατάρτιση αυτών.
Η επιλογή του θέματος βασίστηκε, στην πρωτοτυπία που παρουσιάζει, καθώς στην ελληνική βιβλιογραφία δεν παρατηρείται κάποια αντίστοιχη συγκριτική μελέτη των Φυσικών Επιστημών. Επίσης η χρονική περίοδος από το 1830 έως το 1930 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της επανασύστασης της ελληνικής κοινωνίας που συνεπάγεται τη δόμηση της νεοελληνικής εκπαίδευσης.
Πλήρες Κείμενο:
PDFΕισερχόμενη Αναφορά
- Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.