Εποχιακή ανάλυση κλιματικών δεδομένων στην Ελλάδα για τη χρονική περίοδο 2010-2017 = Seasonal climate analysis in Greece for the time period 2010-2013.
Περίληψη
Στη παρούσα εργασία έγινε μία προσπάθεια να μελετηθεί η πιο πρόσφατη κλιματική περίοδο της ελληνικής περιοχής. Χρησιμοποιήθηκαν μηνιαία κλιματικά στοιχεία από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) της Ελλάδας για τη περίοδο 2010 – 2017. Οι ανάλυση έγινε για τη κλιματική παράμετρο της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της ηλιοφάνειας. Η ανάλυση έγινε σε ετήσια και εποχιακή βάση.
Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι το 2011 από άποψη θερμοκρασιών βρισκόταν στα αναμενόμενα επίπεδα εν συνεχεία του 2010, παρά μερικές κατά τόπους μεταβολές μικρής σημασίας. Αξιοσημείωτες είναι οι μεταβολές στις ώρες ηλιοφάνειας οι οποίες εμφανίζονταν αυξημένες ή μειωμένες ανά εποχή αισθητά σε σχέση με το 2010, δημιουργώντας στο κλείσιμο του έτους παρόλα αυτά μία ισορροπία και μία συνέχεια σε σχέση με το 2010. Η μεγαλύτερη μας προσοχή θα πρέπει να βρίσκεται στον υετό όπου πρέπει να αξιολογηθεί με την παρατήρηση και των επόμενων ετών αν υπάρχουν κάποιες νεοδημιουργηθείσες μεταβολές ή αν οι όποιες μεταβολές οφείλονται στην έλλειψη ορισμένων παρατηρήσεων χαρακτηριστικής σημασίας.
Το 2012 καταγράφηκε ως ένα θερμότερο και υγρότερο έτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι αμελητέας σημασίας, και αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τον τρόπο που διαμορφώθηκε καθώς το έτος ξεκίνησε με έναν βαρύ για τα ελληνικά δεδομένα χειμώνα και κατέληξε σε θερμότερες από τα συνηθισμένα εποχές. Ο λόγος βέβαια που η διεύρυνση των μεταβολών από εποχή σε εποχή είναι ιδιαίτερα σημαντικός, είναι ότι η δημιουργία τους θεωρείται βασικό χαρακτηριστικό της παγκόσμιας κλίμακας κλιματικής αλλαγής. Ενδιαφέρον έχει η παρακολούθηση του στα επόμενα χρόνια ώστε στο τέλος να σχηματιστεί ένα συμπέρασμα σχετικά με το αν το 2012 ήταν μία πιθανή αρχή της κλιματικής αλλαγής και στην Ελλάδα.
Το 2013 αποτελεί ένα επίσης ιδιαίτερα θερμός έτος και αρκετά ξηρό. Την μέγιστη συνεισφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας προσφέρουν ο χειμώνας και η άνοιξη καθώς και οι δύο εποχές αυτό το έτος ήταν αξιοσημείωτα θερμές με σχετικά μεγάλες διαφορές από τα προηγούμενα έτη. Η πτώση της θερμοκρασίας στους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε σχέση με το 2012 είναι μικρότερη σε σχέση με τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί. Η σημασία τους επικεντρώνεται κυρίως στην ισορρόπηση του θερμοκρασιακού εύρους ανά εποχή. Ενώ το 2012 ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα βαρύς και στην συνέχεια αυξάνονταν λόγο των καλοκαιρινών μηνών, εμφανίζοντας ένα πολύ μεγάλο εύρος θερμοκρασιών ανά εποχή, στο 2013 έχουμε λίγο πιο δροσερό καλοκαίρι αλλά ιδιαίτερα πιο θερμό χειμώνα. Οι θερμοί χειμερινοί και ανοιξιάτικοι μήνες όχι απλά κάνουν όλο το έτος να φαίνεται θερμότερο αλλά εξομαλύνουν κιόλας τη θερμοκρασιακή διακύμανση καθιστώντας τις θερμοκρασιακές μεταβολές ανά εποχή μικρότερες.
Το 2014 αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έτος. Ενώ οι θερμοκρασίες εξομαλύνονται και επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα μετά από δύο συνεχόμενα σημαντικά θερμά έτη, ο υετός δείχνει μία ραγδαία αύξηση. Ο υετός παρατηρείται σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις εποχές ιδιαίτερα αυξημένος. Δεν φαίνεται να υπήρχε κάποιο καταιγιδοφόρο φαινόμενο όπως το καλοκαίρι του 2012, που ανεβάζει το συνολικό ποσοστό των κατακρημνισμάτων, αλλά πρόκειται για μία συνεχόμενη περίοδο αυξημένων βροχών, και ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αποτελέσει στα επόμενα έτη η εξέλιξη του φαινομένου.
Το 2015 αποτελεί και κλιματολογικά μία συνέχεια του 2014. Οι θερμοκρασίες προσεγγίζουν τους μέσους όρους που έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις εποχές, και οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται δεν είναι μεγάλες. Αντιθέτως ο υετός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η χωρική του κατανομή είναι η αναμενόμενη και αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση σε όλες τις εποχές και όχι μεμονωμένα σε κάποιο σημείο φανερώνει ότι το 2015 υπήρξε διαρκώς υγρό, και η μέση αύξηση δεν ήταν αποτέλεσμα καταιγιδοφόρων επεισοδίων.
Το 2016 δεν μας επιφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Κάποιες διακυμάνσεις τόσο σε ποσοτικά όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά όλα σε μέτρια πλαίσια. Οι θερμοκρασίες δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα πρώτα έτη παρατήρησης μας. Αντιθέτως ο υετός δείχνει μεγαλύτερες διακυμάνσεις τόσο από έτος σε έτος όσο και από εποχή σε εποχή, με την χωρική του κατανομή επίσης να εμφανίζει μία ποικιλία αλλά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Το 2017 αποτέλεσε ένα ψυχρό και ξηρό έτος για την Ελλάδα. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του η θερμοκρασία βρισκόταν σε ελάχιστες τιμές που δεν έχουν ξανά παρατηρηθεί από το 2010, που ξεκινάει η ανάλυση μας. Μειωμένος και ο υετός πολύ με μόνο σημείο εκτόνωσης τον χειμώνα μέσω χιονοπτώσεων, φαινόμενο το οποίο δεν παρατηρείται συχνά στην Ελλάδα και μάλιστα στην κλίμακα που παρατηρήθηκε το 2017 βάση των παρατηρήσεων μας. Το Καλοκαίρι και το φθινόπωρο αντίθετα αποτέλεσαν ελαφρώς θερμές εποχές, οι αναλογίες όμως δεν ήταν αρκετές ούτε έστω για να ισορροπηθεί το έτος. Παρόλα αυτά καλοκαίρι και φθινόπωρο, λόγο της ζέστης που υπάρχει συνεχίζουν να αποτελούν ιδιαίτερα σταθερές εποχές για την χώρα μας, με μόνο ευμετάβλητο παράγοντα τον υετό, κυρίως του φθινοπώρου, όπου και αυτός στο 2017 εμφανίσθηκε εξασθενημένος
Πλήρες Κείμενο:
PDFΑναφορές
Διαδικτυακές πηγές
Κλιματικά δεδομένα εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας http://emy.gr/emy/el/climatology/climatology
Κλιματικά δεδομένα εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών http://meteosearch.meteo.gr/
Wikipedia https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82
Meteoblue https://content.meteoblue.com/nl/meteoscool/general-climate-zones
Βιβλιογραφία
Lin, Charles. The Atmosphere and Climate Change. Dubuque, IA: Kendall/Hunt Publishing Company, 1993.
Eagleman, Joe R. Meteorology: The Atmosphere in Action. 2nd ed. Belmont, CA: Wadsworth Publishing Company, 1985.
KÖPPEN, W., 1900: – Versuch einer Klassifikation der Klimate, vorzugsweise nach ihren Beziehungen zur Pflanzenwelt. – Geogr. Zeitschr. 6, 593–611, 657–679.
Ελληνική Βιβλιογραφία
Βουβαλίδης Κων. (2011) Φυσική Γεωγραφία, 1/2011, Εκδότης Μούργκος Ιωάννης
Λιβαδάς Γ., 1976. Μαθήματα Κλιματολογίας, βιβλίο 5, Tο κλίμα της Ελλάδας. Θεσσαλονίκη
Μπαλαφούτης Χ. Και Π. Μαχαίρας, 1985. Μαθήματα Γενικής Κλιματολογίας. Γιαχούδη – Γιαπούλη
Χρονοπούλου – Σερέλη Αικ. Και Φλόκας Απ., Εκδοσεις Ζήτη (2010) Μαθήματα Γεωργικής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας,
Εισερχόμενη Αναφορά
- Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.