Οι αλυκές και το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι - Ορυκτολογική και ορυκτοχημική μελέτη = Salt pans and the Salt Museum of Missolonghi - A mineralogical and geochemical study
Περίληψη
This thesis, having as a springboard the production and formulation of edible salt, investigates the processes related to salt extraction and the function and presence of salt pans on a domestic level. Starting with a short historical analysis on the presence of salt pans in Greece, the survey elaborates on their structure and function, focusing on the ones located in Missolonghi. Following this introduction, data on the geochemical composition of the salt as well as its processing methods are presented and explained alongside the geochemical analysis of samples taken from the Tourlida salt pan. In the end, the formation and function of the Missolonghi Salt Museum are presented and described in order to highlight its substance as a cultural outcome portraying the salt pan-related activity of the area.
Πλήρες Κείμενο:
PDFΑναφορές
Γιούρη Κ., Καραγεωργίου Σ., Στεργίου Χ., Θεοδωρίδου Σ., Παπαδοπούλου Λ., Μέλφος Β., 2017. Βρώσιμα αλάτια: Προσδιορισμός της σύστασης του αδιάλυτου υπολείμματος
Κανελλή Δ., (2020). Αλάτι, ο λευκός θησαυρός.
Πετανίδου Θ. (2001). Η γεωγραφία της παραγωγής άλατος στον ελληνικό κόσμο. Στο Η’ τριήμερο εργασίας «Το ελληνικό αλάτι», Μυτιλήνη, 6-8.11.1998, Υπουργείο Αιγαίου και Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ. Αθήνα: Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ.
Πετανίδου Θ. (1977). Άλας – Το αλάτι στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και τον Πολιτισμό. Στασινόπουλου Κ.Α. (1905). Το αλάτι και αι αλικαί του Μεσολογγίου.
Φρούζη Α. (2009). Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Γεωργία και Περιβάλλον», Μυτιλήνη.
ITALKALI (2019). The industrial production of salt. Ανακτήθηκε από: https://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupMeetingDoc &docid=34119
Pourgheysari H., Moazeni M., Ebrahimi A., 2012. Heavy metal content in edible salts in Isfahan and estimation of their daily intake via salt consumption. International Journal of Environmental Health Engineering.
Soylak M., Peker D., Turkoglu O., 2008. Heavy metal contents of refined and unrefined table salts from Turkey, Egypt and Greece.
Stergiou C., Karageorgiou S., Theodoridou S., Giouri K., Papadopoulou L., Melfos V., 2016. Compositional and morphological evaluation of edible salts: preliminary results.
Εισερχόμενη Αναφορά
- Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.