Υδρογεωλογική μελέτη στην περιοχή των Βρωμολιμνών Λάντζας και Μαυρούδας Νομού Θεσσαλονίκης
Περίληψη
Η περιοχή μελέτης ανήκει στην Κεντρική Μακεδονία στο νομό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για υπολεκάνη της ευρύτερης λεκάνης της Μυγδονίας (που περιλαμβάνει τις λίμνες Βόλβη-Κορώνεια), η οποία περικλείει τις δύο αποξηραμένες πλέον Βρωμολίμνες Λάντζας και Μαυρούδας. Ανήκει γεωτεκτονικά στη Σερβομακεδονική ενότητα και αποτελείται κυρίως από ιζήματα τα οποία έχουν καλύψει το υπόβαθρο. Η λεκάνη μελέτης έχει έκταση 206,31 km2 και μέσο υψόμετρο 444,461 m. Το υδρογραφικό δίκτυο είναι δενδριτικής μορφής με κύριο κλάδο 5ης τάξης, το χείμαρρο της βαμβακιάς, μέσω του οποίου αποστραγγίζεται η λεκάνη στη λίμνη Βόλβη. Ο συντελεστής εξατμισοδιαπνής στην περιοχή μελέτης έχει τιμή 0,752 (όπως προκύπτει από το ισοζύγιο). Από τη μέτρηση της υπόγειας στάθμης παρατηρήθηκε κύρια κίνηση του υπόγειου νερού προς τις θέσεις των δύο πρώην λιμνών. Η μεγαλύτερη διακύμανση στάθμης παρατηρείται λίγο έξω από την Αρέθουσα δηλαδή στην έξοδο της λεκάνης μελέτης και είναι ίση με 10,9m. Από τη χημική ανάλυση των δειγμάτων προέκυψε υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά κυρίως στην περιοχή του Ξηροπόταμου ως αποτέλεσμα της έντονης γεωργικής δραστηριότητας. Το νερό της περιοχής χαρακτηρίζεται γλυκό και ανήκει κυρίως στα ασβεστο-μαγνησιούχα ανθρακικά νερά. Η πλειονότητα των γεωτρήσεων χρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς. Ωστόσο υπάρχουν και υδρευτικές γεωτρήσεις οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και φυσικά τηρούν τα όρια ποσιμότητας, όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση του δείγματος της γεώτρηση «Δ».
Πλήρες Κείμενο:
PDFΑναφορές
Βουβαλίδης Κ., 2009. Σημειώσεις μαθήματος Φυσικής Γεωγραφίας, Τμήμα εκδόσεων Α.Π.Θ.
Βουδούρης Κ., 2009. Υδρογεωλογία περιβάλλοντος-Υπόγεια νερά & περιβάλλον, Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ.
Ζαμπούρ Ι., 2010. Υδρογεωλογικές συνθήκες της λεκάνης απορροής της λίμνης Βόλβης, Μεταπτυχιακό δίπλωμα, Διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής»
Καλλέργης Γ., 1999. Εφαρμοσμένη Υδρογεωλογία, τόμος Α, Εκδόσεις Τ.Ε.Ε Αθήνα, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Λαμπράκης Ν., 2008. Εισαγωγή στην Υδροχημεία, Πανεπιστήμιο Πατρών
Μουντράκης Δ., 2010. Γεωλογία και γεωτεκτονική εξέλιξη της Ελλάδας, University studio press, Θεσσαλονίκη.
Ξαφένιας Ν., 2007. Μελέτη του υδατικού ισοζυγίου του υπόγειου υδροφορέα της λίμνης Βόλβης, μεταπτυχιακή διατριβή, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ, τμήμα αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών, Θεσσαλονίκη.
Παυλιδης Σ., Τσάπανος Θ., Κοραβός Γ., Μιχαηλίδου Αν., Χατζηπέτρος Αλ., 2010. Πρόδρομη έκθεση ειδική σεισμοτεκτονική μελέτη των ρηγμάτων της ευρύτερης περιοχής των μεταλλείων Κασσάνδρας, μελέτη για τον Ελληνικό Χρυσό, Θεσσαλονίκη.
Σούλιος Γ., 2006. Γενική Υδρογεωλογία, Τέταρτος τόμος, University studio press, Θεσσαλονίκη.
Σούλιος Γ., 2010. Γενική Υδρογεωλογία, Πρώτος τόμος, University studio press, δεύτερη έκδοση, Θεσσαλονίκη.
Φυτίκας Μ., Ανδρίτσος Ν., 2004. Γεωθερμία, Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ.
Χατζηγώγος Ν., Μακεδών Θ., 2008. Η επίδραση της παρουσίας υπολειμματικών υλικών στην ευστάθεια πρανών σε μεταμορφωμένα πετρώματα με έντονη αποσάθρωση και καταπόνηση, 3o Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας, 5–7 Νοεμβρίου, 2008,Άρθρο 1907
Soulios G., Dimopoulos G, 1984. Contribution a l’etude du Bilan hydrologique des basins versants du pays hellenique d’ après l’ example du basin des
Vromolimnes. Geologia Applicata e Idrogeologia, v. XIX, 213-225
Πρακτικά της αριθ. 23/2011 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλβης Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
www.nemertes.lis.upatras.gr/
www.hnms.gr , Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
www.geo.auth.gr , Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.
www.minagric.gr , Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων
http://lyk-limnis.eyv.sch.gr/waterelymnio/waterabout/infopappa.htm
http://www.geoarch.gr/joomla/geo_3.pdf
Εισερχόμενη Αναφορά
- Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.