[Εξώφυλλο]

Οργάνωση υποδομής γεωχωρικών δεδομένων για φυσικές καταστροφές σε περιβάλλον GIS: Σεισμοί

Παναγιώτης Καλαϊτζής

Περίληψη


Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Η εκπόνηση της εργασίας έγινε στα πλαίσια της οργάνωσης μιας υποδομής γεωχωρικών δεδομένων σε περοβάλλον Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographical Information Systems/GIS), για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Εφαρμογών Τηλεπισκόπησης και GIS, του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Σκοπός της ήταν η συλλογή δεδομένων για σεισμικά γεγονότα τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και σε παγκόσμια κλίμακα και η οργάνωσή τους σε GIS με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνεται μια ολοκληρωμένη και λεπτομερής εικόνα των σεισμών που έλαβαν χώρα παγκοσμίως. Η τελική αυτή εικόνα δίνει τη δυνατότητα κατανόησης και ερμηνείας των σεισμών σε βάθος χρόνου αλλά και στην επί μέρους αξιολόγηση και επεξεργασία τους. Κατά τη διαδικασία ανακτήθηκαν πολλά και λεπτομερή στοιχεία τα οποία οργανώθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε μια βάση δεδομένων, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία τους. Έχοντας τα παραπάνω δεδομένα πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εισαγωγής τους στο εκάστοτε πρόγραμμα για τη δημιουργία βάσης δεδομένων σε περιβάλλον GIS, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο λεπτομέρεια και εγκυρότητα. Φτάνοντας στο τελικό στάδιο τα επεξεργασμένα δεδομένα χρησιμοποιούντε για την λήψη πληροφοριών ανάλογα τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Έτσι ο χρήστης μπορεί χρησιμοποιήσει τα δεδομένα και να κατασκευάσει χάρτες, οι οποίοι θα προβάλουν ακριβώς τα αποτελέσματα που εκείνος επιθυμεί. Δηλαδή να προβάλει την περιοχή την οποία μελετά, να ορίσει ποια σεισμικά γεγονότα επιθυμεί να προβάλλονται βάση μεγέθους σεισμού ή χρόνου γένεσης ή συντεταγμένων επικέντρου αυτού ή ακόμα βάση ζημιών, θυμάτων, καταστροφών που προκάλεσε κ.α. Τέλος η εργασία καταλήγει σε συμπεράσματα τόσο γενικά για τους σεισμούς και τη δράση τους, όσο και συγκεκριμένα για τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων και τη δημιουργία χαρτών.

Πλήρες Κείμενο:

PDF

Αναφορές


ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Carrara, A., Guzzetti, F., 1995. Advances in Natural and Technological Hazards Research, Geographical Information Systems in Assessing Natural Hazards-Springe, pp. 2-3.

Bell F.G., 1999. Geological Hazards, Their assessment, avoidance and mitigation, p.65.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Θ. Αστάρας, Δ. Οικονομίδης, Α. Μουρατίδης, 2011. Ψηφιακή χαρτογραφία και γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, σελ. 29-30, 35-39, 42-43, 116.

Σπύρος Β. Παυλίδης, 2003. Γεωλογία των σεισμών, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη. Κεφ. 10, Σεισμοί και δομή του εσωτερικού της Γης.

Κώστας Μακρόπουλος, 2006. Φυσικές καταστροφές: Σεισμοί και μέτρα προστασίας, Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Αθήνα, σελ. 1.

Παπαζάχος, Β., Παπαζάχου, Κ., 2003. Οι σεισμοί της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, σελ. 49-50.

ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

www.ngdc.noaa.gov, NGDC, National Geophysical Data Center.

www.zki.dlr.de, Center for Satellite Based Crisis Information.

www.earthquakenet.gr, Εθνικός φορέας ΙΓΜΕ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (2004-2013).

www.geophysics.geol.uoa.gr, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας.

www.earthobservatory.nasa.gov

www.indiana.edu, Department of Geography, Indiana University, Introduction to GIS.

www.usgs.gov

www.galaxy.gr

www.britannica.com


Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.