Εξώφυλλο

Στοχαστική προσομοίωση της ισχυρής εδαφικής κίνησης από το σεισμό του 365 μ.Χ mW8.3 δυτικά της Κρήτης

Ευαγγελία Τσακιρούδη

Περίληψη


Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στο μεγαλύτερο γνωστό σεισμό της
Μεσογείου, ο οποίος συνέβη το 365 μ.Χ. στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης. Με μέγεθος Μ w =8.3, ο σεισμός αυτός συνοδεύτηκε από τσουνάμι, το οποίο είναι, επίσης,
το μεγαλύτερο της Μεσογείου, προκαλώντας πλείστες ανθρώπινες απώλειες και υλικές καταστροφές, όπως μαρτυρούν ιστορικές πηγές, οι κυριότερες από τις οποίες παρατίθενται στην πορεία. Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και κατοικείται από μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Εποχιακά, φιλοξενεί και μεγάλη μερίδα τουρισμού. Συνεπώς, η στοχαστική προσομοίωση ενός αναπόφευκτου μελλοντικού σεισμού, εκτός από γεωλογικό ενδιαφέρον, αποκτά και κοινωνική βαρύτητα.
Στη συνέχεια, περιγράφεται το τεκτονικό καθεστώς της περιοχής, το οποίο σχετίζεται
με τη βύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική, προκαλώντας
ανάστροφα ρήγματα κατά μήκος του Ελληνικού τόξου. Ένα από αυτά τα ρήγματα, είναι και αυτό που προκάλεσε το σεισμό Κρήτης του 365 μ.Χ. Οι επιστημόνικές απόψεις για το μήκος του δε συμφωνούν. Σύμφωνα με εμπειρικές σχέσεις, το μήκος του είναι 240 km (Papazachos et al., 2000; Wells and Coppersmith, 1994), ενώ μορφολογικές  ενδείξεις προτείνουν μήκος της τάξεως των 100 km (Shaw et al., 2008).

Πλήρες Κείμενο:

PDF

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.